Tuff sommar för hembygdsföreningarna

2:00 min

Sommarperioden är den tiden på året som hembygdsgårdarna håller öppet med många arrangemang som drar mycket folk. Men den här sommaren har det sett annorlunda ut.

Anledningen till att Bureås Hembygdsförening tog beslutet att hålla stängt i sommar är på grund av att deras gäster är äldre lokala Bureåbor och turister från olika håll i landet:

- Vi tyckte det var olämpligt att blanda dom grupperna tillsammans, säger Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureås hembygdsförening.

Det finns över 2 000 hembygdsföreningar i Sverige. Många har ställt in alla sina evenemang och andra har öppet för små grupper. Men när de flesta stora arrangemangen inte blir av, kan flera föreningar drabbas hårt, det menar Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund:

- Det är ett osäkert läge och vi vet ju ännu inte riktigt hur det här slutar. Men självklart finns det ju föreningar som inte har något kapital att luta sig mot och då blir det bekymmersamt.

Sven-Olof Andersson säger att han till en början hade en viss oro om medlemmarna i Bureås hembygdsförening skulle hålla sig kvar när det inte är någon verksamhet i år. Men den oron tycks ha vänt:

- Det är lite spontanfika här i parken, för det är ju en trevlig omgivning. Så folk tar med sitt fika och kommer hit och fikar ändå och sitter här och har det mysigt.