Lech Walesa: Kasta ut Polen ur EU om landet inte sköter sig

9:34 min

I en exklusiv intervju med Sveriges Radio i Gdansk, säger Walesa att han är orolig för utvecklingen i Polen i dag, och att EU borde kasta ut Polen ur unionen om Polen inte följer reglerna.

Det nu gått 40 år sedan den då avskedade elektrikern, 36-årige Lech Walesa, med det karakteristiska mörka mustaschen och skarpa blicken klättrade över staketet till Leninvarvet och blev därmed ledaren för varvsstrejken som utbrutit.

Så småningom skulle han bli ledare för Solidaritet, den första oberoende fackföreningen i landet, som på allvar skulle utmana Sovjets och kommunismens inflytande i Polen och skulle lägga grund för ett nytt demokratiskt samhälle. År 1983 mottog han Nobels fredspris och 1990 blev han landets förste demokratiskt valde president.

Men i dag är Walesa besviken på utvecklingen i Polen, på det nuvarande styret. I en intervju med Sveriges Radio på Europeiska solidaritetscentrumet i Gdansk säger Walesa att EU borde vara hårdare mot Polen.

– Det är som med trafikregler som ger oss möjlighet att resa över hela världen, EU borde ha lika tydliga regler, följer man inte reglerna så får man gå, lämna unionen.

– Och det är något som de största länderna inom EU såsom Tyskland men också Frankrike och Italien, måste ta tag i, ställa tydliga krav, säger den tidigare presidenten.