Kortsäkerhet

Bedrägerierna minskar på nätet

1:41 min

Det senaste halvåret har anmälningarna om kortbedrägerier minskat med 28 procent jämfört med samma period förra året, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är ett trendbrott efter tio års ökning.

En av orsakerna till minskningen bedöms vara att konsumenterna i dag är mer säkerhetsmedvetna när de handlar på nätet och därför ofta använder olika banktjänster för att skydda sig mot bedragare som kan stjäla deras kortuppgifter.

– Jag har en säkerhet från banken som bara tillåter köp som är säkra, säger Dominica Alfaro, som ofta e-handlar.

– Det finns en del spärrar man kan göra på sitt kort via sin bank. Det har väl jag gjort någon gång, uppger Cecilia Soleman.

Kortbedrägerierna utgör 44 procent av de totala bedrägeribrotten och har ökat rejält de senaste tio åren, vilket Ekot tidigare har rapporterat om. Men nu har alltså de här brotten minskat ordentligt senaste halvåret, visar statistiken från BRÅ.

Enligt Lotta Mauritzon som arbetar brottsförebyggande på polisens Nationella bedrägericenter, beror minskningen av antal anmälda kortbedrägerier på en kombination av konsumenternas nya säkerhetstänkande, att polisen och bankerna samarbetat för att få e-handlare att införa nya nätsäkerhetsrutiner och nya EU-regler.

EU-direktivet som kom förra året och håller på att genomföras i år, ställer större högre krav på säkerheten för alla kortbetalningar, vid exempelvis e-handel.

– Efter 31 december i år så måste man använda sig av ytterligare verifieringssteg. Till exempel, att du får en kod per sms som du måste ange när du gör ett köp, eller att du behöver legitimera dig med e-legitimation. Sen har både polisen och bankerna arbetat aktivt för att öka säkerheten, säger Lotta Mauritzon.