Nedskjutna planet i Ukraina

Nederländerna drar Ryssland inför Europadomstol

1:23 min

Den nederländska regeringen meddelade i dag att man stämmer Ryssland i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Skälet är Rysslands påstådda inblandning i nedskjutningen av ett malaysiskt plan över östra Ukraina för sex år sedan. Omkring två tredjedelar av de 298 dödsoffren kom från Nederländerna.

I ett pressmeddelande skriver den nederländska regeringen att man vill uppnå rättvisa för alla 298 personer som miste livet, oavsett nationalitet.

Att en stat stämmer andra stater i Europadomstolen är relativt ovanligt, det har hänt runt 20 gånger tidigare i domstolens 70-åriga historia. Europadomstolen har, bland annat, möjlighet att utdöma skadestånd.

Sedan början av året driver även nederländska åklagare ett åtal mot tre ryska och en ukrainsk medborgare som misstänks som ansvariga för nedskjutningen. Samtliga åtalas i sin frånvaro.

Enligt den internationella utredningen som ligger till grund för åtalet har de ryska medborgarna bakgrund inom den ryska underrättelsetjänsten. Utredningen påstår sig också bevisa att missilen som användes vid nedskjutningen transporterades in till rebellkontrollerade områden i östra Ukraina från Ryssland.

Ryssland har hela tiden förnekat inblandning.