Västafrika

Oroligheter i Mali försvårar FN:s fredsarbete

1:48 min

Upprepade demonstrationer i Mali i Västafrika försvårar FN:s arbete med att genomföra ett fredsavtal i landet. Sverige har deltagit i FN-insatsen, Minusma, sedan 2014 med mål att införa ett fredsavtal.

– Det har förekommit demonstrationer i centrala Bamaku ett antal fredagar sedan den 5 juni och även igår var det en sådan demonstration där deltagarna förfallet ha uppmanats till civil olydnad. Det här gick senare över styr och det har varit stökigt i huvudstaden, säger Anders G Johansson, överstelöjtnant och samverkansofficer för det svenska förbandet Mali 12.

En person dödades i samband med oroligheterna i Mali igår. Demonstranter ska bland annat ha tagit sig in i och ockuperat landets statliga tv-kanal, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Polis har skjutit tårgas och skarpa skott för att få ut demonstranterna.
Demonstranterna är missnöjda med ekonomin och säkerheten i Mali och kräver presidentens avgång. Säkerhetsläget i Mali är problematiskt i landet finns flera olika stridande grupperingar.

Sverige har deltagit i FN-insatsen, Minusma, sedan 2014 med mål att införa ett fredsavtal. Protesterna i landet gör det arbetet svårare.

– I förlängningen så blir det svårt för FN missionen Minusma att implementera ett fredsavtal som bygger på statens Malis medverkan om det samtidigt pågår en politisk kris som skakar regeringen i landet, säger Anders G Johansson, överstelöjtnant och samverkansofficer för det svenska förbandet Mali 12.