Vårdreform

Läkarförbundet: Behövs mer central styrning av vården

1:44 min

Det behövs en mer central styrning av hälso- och sjukvården i landet. Det skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren på Dagens Nyheters debattsida.

– Sverige är på väg in i den värsta ekonomiska krisen i mannaminne, och regionerna har sedan innan krisen stora ekonomiska problem.

Heidi Stensmyren säger att en enskild region inte klarar av att hantera alla dom utmaningar som pandemin fört med sig – och att vården i Sverige var ojämlik redan innan pandemin.

Inställda operationer, längre vårdköer och en brist på läkare och är några av konsekvenserna som Heidi Stensmyren nämner.

– Då ska vi veta att redan innan den här krisen så hade vi orimligt långa väntetider och man fick vänta olika länge beroende på vart man bor i landet och det här kommer bara att förvärras. Då är det bättre att staten tar ett ansvar och ger socialstyrelsen i uppdrag att koordinera väntelistorna.

Heidi Stensmyren föreslår att staten ska ta hand om fler frågor inom hälso- och sjukvården. Hon säger att det är ett slöseri med resurser att ha 21 olika vårdsystem i landet.

– Det vill säga, exempelvis, ta ett ansvar för beredskapen, för läkemedlen, istället för att som idag skickar man pengar mellan stat och region fram och tillbaka. Då är det bättre att staten kliver in och tar ansvar för vissa de här funktionerna som ingår i välfärdsåtagandet.

Lena Hallengren, socialminister, har sökts för en kommentar.