Ryssland

Ryska massprotester mot Putin

2:06 min

Tiotusentals protesterar i ryska Fjärran Östern, i flera städer, mot presidenten Vladimir Putin och till stöd för lokale guvernören Sergej Furgal, som gripits misstänkt för beställningsmord 2004.

Gripandet motiveras med att Furgal ska ligga bakom ett icke preciserat beställningsmord i kriminella kretsar 2004.

– Furgal vårt val. Putin en tjuv, skanderar tiotusentals människor under en ovanlig demonstration i Chabarovsk sex tidszoner från Moskva i ryska Fjärran Östern.

Omfattande protester har också hållits i andra städer i regionen till stöd för den populäre guvernören Sergej Furgal. 50-årige Furgal vann stort 2018 mot Kremlpartiet Enade Rysslands kandidat.

Furgal tillhör LDPR, som normalt stöder Kremls politiska linje, men efter att han greps misstänkt för beställningsmord, för några dar sedan har partiledaren Vladimir Zhirinovskij hotat att lämna duman, parlamentet.

I förtäckta ordalag har han jämfört Putin med Stalin.

Chabarovskregionen med gräns mot Kina har varit känt för omfattande kriminalitet och ouppklarade mord på 90-talet och början av 2000 talet.
Men för de som protesterar handlar det här om en hämnd från Moskva för att de valde en guvernör, som uppfattades som mer fri i förhållande till Kreml.

Hans popularitet har hållit i sig under de två år han suttit. Den 50-årige före detta läkaren gick in politiken i början av 2000-talet, men enligt politiska bedömare innebär mordanklagelserna mot honom slutet på den politiska karriären.

Demonstrationen i Chabarovsk med 600 000 invånare, tros vara en av de största i stadens historia. Polis har inte ingripit mot demonstranterna, trots att de saknade tillstånd.