
Dengueutbrott i Sydostasien mitt under pandemin
I skuggan av coronapandemin brottas flera länder i Sydostasien med ett rekordstort utbrott av en annan virusinfektion nämligen denguefeber.
I städer i Sydostasien besprutar man mot myggor för att försöka få kontroll på ett allt större utbrott av denguefeber.
I Singapore har man rapporterat över 1 300 fall i veckan den senaste tiden. Nu är man orolig för att det totala antalet smittade i år kommer att kunna bli fler än de drygt 22 000 rekordåret 2013.
Många har blivit smittade när dom stuckits av myggor när de har suttit i karantän för att skydda sig mot covid-19 säger Chew Ming Fai, som är generaldirektör för Singapores folkhälsomyndighet till Asia Today.
Denguefeber ger symtom som liknar influensa med feber och ont i kroppen, symptom som kan likna de man får vid covid-19.
Alex Cook vid Singapore University säger att många som kommit till läkaren har gjort det för att de trodde sig vara smittade med coronaviruset, men det visade sig vara denguefeber.
I Singapore koncentrerar sig myndigheterna nu på att minska möjligheten för myggorna att föröka sig. Myggor lägger sina ägg ibland annat det stillastående vatten som kommer från luftkonditioneringsaggregat.
Nu har man ifört en regel att invånare ska se till att man inte har något stillastående vatten på balkonger eller uteplatser.
Sjukhusen i Singapore är redan under stor press av covid-19 patienter och det sista man vill ha är en våg av sjuka i denguefeber som ytterligare ökar trycket på sjukvården.
Fler länder i östra- och sydöstra Asien rapporterar om en ökning i smittade av denguefeber. Sri Lanka, Thailand, Filippinerna, Malaysia och Indonesien rapporterar fler fall i år än under samma period förra året. Det finns i dag inget vaccin mot denguefeber.