Lech Wałęsa

Ex-presidenten: Kasta ut Polen om landet inte följer EU:s regler

1:45 min

Inför dagens presidentval i Polen säger den tidigare presidenten och fredspristagaren, Lech Wałęsa, till Sveriges Radio, att han är orolig för utvecklingen i landet.

Han säger också att EU borde kasta ut Polen ur unionen om Polen inte respekterar rättsstatens principer.

– EU måste ställa krav, antigen så följer ni EU:s regler eller så får ni lämna unionen, säger 76-årige Lech Wałęsa.

Han var med och grundade Solidarność, Solidaritet på 80-talet, den första oberoende fackföreningen i Polen, som ledde till slutet för kommunismen och Sovjets inflytande, och banade vägen för demokrati i landet.

I dag är Wałęsa orolig över den politiska utvecklingen i landet. Den styrande regeringen urholkar demokratin och inskränker rättsväsendet oberoende, anser den tidigare presidenten. EU har riktat samma kritik mot Polen sedan Lag och Rättvisa kom till makten 2015 och påbörjade den så kallade reformeringen inom domstolsväsendet – åtgärder som var nödvändiga för att tvätta bort kommunismens spår, anser regeringen, reformer som hotar domstolarnas oberoende, anser EU.

Men trots kritiken har förändringarna inte kunnat stoppas helt.

– Och det är ett stort misslyckande för Polen men också för Europa, säger han.

Presidentvalet kan därför komma att bli avgörande för Polens och EU:s framtid, då 30 miljoner polacker kan välja om den nationalkonservative Andrzej Duda, som står nära Lag och Rättvisa, ska sitta kvar på presidentposten, eller om mittenkandidaten Rafał Trzaskowski, som har stöd av det största oppositionspartiet Medborgarplattformen, ska ta över.

Oavsett vem det blir hoppas Wałęsa att presidenten ska verka enande, söka lösningar och inte splittringar.

– Det är mina bästa råd, säger han.