”Det är förföljelse”

Marockansk journalist vittnar om trakasserier

1:37 min

Journalisten Omar Radi vittnar om ökade trakasserier efter att människorättsorganisationen Amnesty publicerat en rapport som anklagade den marockanska staten för att avlyssna hans telefon.

En video som spridits på sociala medier visar hur journalisten Omar Radi trakasseras av en grupp män som omringar honom en sen kväll i Casablanca. Han är berusad skriker de – och bara en kort stund därefter grips Omar Radi av polis.

Det är bara en i raden av trakasserier som den här unga, grävande journalisten – känd för att undersöka bland annat korruption – utsatts för under den senaste månaden. Det säger Omar Radi själv till Ekot i ett ljudmeddelande.

– Det här är för mycket. Det är förföljelse och trakasserier, säger han.

För en knapp månad sedan släppte människorättsorganisationen Amnesty en rapport om Omar Radis fall. Organisationen anklagade den marockanska staten för att infiltrera Omar Radis telefon med hjälp av sofistikerad spyware-teknik från ett israeliskt cybersäkerhetsföretag. Marocko har häftigt tillbakavisat anklagelserna.

Det ökade trycket på Omar Radi visar hur utrymmet för oberoende journalister har krympt drastiskt i Marocko, det säger Ahmed Benchemsi, kommunikationsansvarig för Nordafrika på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Självcensur har blivit norm, och den fria pressen är nästan helt utplånad, säger han.