Polen

Knapp ledning för Duda i presidentvalet

1:50 min

I dag bestämmer polackerna om nästa president ska heta Andrzej Duda eller Rafal Trzaskowski. Och det är mycket jämnt. I en första vallokalsundersökning får sittande president Duda 50,4 procent av rösterna och Trzaskowski får 49,6 procent.

Enligt Ipsos ligger felmarginalen på två procent för båda kandidaterna, vilket innebär att det är långt ifrån klart vem som kommer vinna.

Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Moskva och Polenkännare, poängterar att de många utlandsrösterna kan avgöra slutresultatet.

– Det finns en stor joker i det här valet, och det är utlandsrösterna som kommer att betyda jättemycket. Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen. Att Duda går ut och talar som om han är valets segrare, är någonting som han kan komma att få äta upp, säger Ingvarsson.

Många bedömare ser söndagens andra presidentvalsomgång som det viktigaste valet sedan det banbrytande parlamentsvalet 1989, som ofta betraktas som en startpunkt för kommunismens fall.

Vid lunchtid låg valdeltagandet på strax under 25 procent, det vill säga något högre än vid samma tid under första valomgången och mer än 7 procent högre än i presidentvalet 2015.

Hör vår korrespondent Lubna El-Shanti i spelaren ovan.