Coronaturism

Apollo: Resor kommer att bokas om

1:51 min

Den som planerat att resa till Grekland efter den 15:e juli – då landet eventuellt skulle öppna upp för direktflyg från Sverige – får tålmodigt vänta en vecka till.

Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen sa i dag under en direktsänd presskonferens att man som planerat kommer att öppna upp för direktflyg från Storbritannien redan den 15 juli, nu på onsdag alltså. Men för den som vill flyga direkt från Sverige blir väntan något längre, till den 22 juli närmare bestämt.

Och för researrangören Apollo innebär det omkring 1 000 resenärer som måste återbetalas eller bokas om, säger Annica Smith, marknadsansvarig på Apolloresor.

– De som skulle ha rest med oss i helgen återbetalas eller får bokas om.

Efter att Grekland öppnade upp för turism den 1 juli har antalet bekräftade fall av corona ökat och av dem är det omkring 60 procent som har smittats utomlands, att jämföra med omkring 25 procent den 1 juli.

I dag tas stickprovskontroller på inresande både vid flygplatserna och landgränserna och den som visar sig bära på smittan sätts i karantän. Men det är inte på flygplatserna som flest antal smittade kommer in i landet, vid landgränsens inpassager i norr upptäcks fyra gånger fler än vid flygplatsernas kontroller.

Och trots att Grekland är sig likt kan man inte förvänta sig att allt är som vanligt, säger Annica Smith:

– Det är ju social distansiering även där. Buffén kanske inte är som vanligt.