Ekonomi

Scania ökar produktionen och återanställer

1:59 min

Trots coronakrisen planerar nu lastbilstillverkaren Scania att öka produktionen i Sverige, eftersom det går bättre än väntat, enligt uppgifter till Ekot. Det innebär att tidigare anställda kan få tillbaka jobbet.

– Det var väl ingen som riktigt vågade tro på det här scenariot att det skulle studsa tillbaka så här fort. Det är härligt, säger Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, till Ekot.

Fordonsindustrin har stor betydelse för svensk ekonomi och nu kommer positiva signaler från Scania, som är en av Sveriges största arbetsgivare med 19 000 anställda.

Enligt uppgifter till Ekot är planen att öka produktionstakten i höst och den blir då högre än innan coronakrisen slog till och tillverkningen stoppades.

Ökningen beror bland annat på att det beställs fler lastbilar än väntat och att företaget behöver beta av den orderbok som finns sedan tidigare.

Scania har produktion i Södertälje, Luleå och Oskarshamn.

– Efterfrågan har ju varit lite större än vad man räknat med. Det är fler order som kommer in. Det går bättre än väntat och det gör att vi lär gå upp lite i takt. Det betyder ju att vi får mer att göra och det känns ju positivt i dessa tider, säger Mikael Johansson, klubbordförande för IF Metall i Oskarshamn, till Ekot.

Det är också positivt för jobben, enligt Metall. Visstidsanställda som annars hade fått sluta får nu vara kvar på företaget och visstidsanställda som har fått sluta får erbjudande om att komma tillbaka igen.

I Södertälje handlar det om ett hundratal personer som nu har blivit erbjudna jobb igen, säger Michael Lyngsie.

– Det här innebär att de som är visstidsanställda blir erbjudna fast anställning. De som har fått gå under den senaste perioden, och som har återanställningsrätt, blir erbjudna att komma tillbaka, säger Michael Lyngsie till Ekot.

Innan semestern nu har Scania tillverkat runt 260 lastbilar per dag och planen är alltså att takten ska bli högre. Men hur mycket är inte bestämt än, så Michael Lyngsie vill inte spekulera i någon exakt siffra.

Det finns ändå en stor osäkerhet om hur framtiden kommer att se ut och hur stor produktionen kommer vara på lite längre sikt. Scanias vd har tidigare varnat för att det kan ta lång tid innan marknaden är tillbaka fullt ut igen.

– Det här är en av de tuffaste nedgångarna inom marknaden som vi någonsin har sett. Vi tror att det kommer ta en bra stund innan marknaden kommer tillbaka, sade Henrik Henriksson till Ekot i början av juni.

Men beskedet nu om ökad produktion gör att hösten i alla fall ser bra ut, säger Michael Lyngsie.

– Vi har byggt upp en orderstock och så fort vi körde igång produktionen igen efter pandemin har vi jobbat både övertid och använt våra flexibilitetssystem. Det var ingen överraskning att vi hade att göra, men det blir lite långsiktighet i det när vi ser att detta håller i sig. Vi har att göra hela hösten också.

Sedan tidigare har Scania aviserat att företaget ska minska personalstyrkan både i Sverige och globalt. I Sverige handlar det åtminstone om 1 000 tjänstemän i Södertälje, enligt tidigare uppgifter.

Scanias pressavdelning vill inte kommentera uppgifterna om ökade produktion på grund av att företagets delårsrapport presenteras om ett par veckor.