Polisen har löst fler brott under coronapandemin

1:58 min

Polisen har löst fler brott under coronapandemin. Det är på grund av att många stora evenemang är stoppade.

De senaste månaderna har stora evenemang som festivaler, demonstrationer och fotbollsmatcher blivit inställda. Regeringen har bestämt att man inte får ha evenemang med fler än 50 personer, på grund av coronaviruset. Det kan bli stökigt och bråkigt under sådana evenemang. Därför brukar polisen jobba där i vanliga fall. Men nu har de mer tid att jobba med andra saker.

De senaste sex månaderna har polisen löst 5700 fler brott än samma tid förra året. Det är sex procent mer. Det visar siffror från polisen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Polisregion Bergslagen är ett område i mitten av Sverige där polisen jobbar. Där har de löst nästan 2000 fler brott i år jämfört med förra året.

Niclas Hallgren är polischefen i Bergslagen. Han säger att fler poliser som kan jobba med utredningar tack vare inställda evenemang. Han säger också för att färre poliser varit sjuka. Niclas Hallgren tror att det är för att de har lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd. Därför har få blivit sjuka och behövt stanna hemma under våren, det säger han till nyhetsbyrån TT.

lattsvenska@sverigesradio.se