
Svårt för köande att bedöma hyresrätter
För den som står i bostadskö för en hyreslägenhet är det i dag svårt att veta exakt vad det är man tackar ja till då de flesta visningar av lägenheter i storstäderna har ställts in till följd av pandemin.
Axel Malmcrona var en av de som tackade ja till en bostad, på vinst och förlust.
– Det var väldigt speciellt för jag har inte sett lägenheten alls innan. Mitt namn stod på dörren, det gjorde mig glad. Jag kom in och såg att badrummet var helt renoverat och snyggt. Det kändes väldigt skönt, för man vet ingenting.
Han är inte ensam om att få knapphändig information när det kommer till en hyresrätt. Ekot har varit i kontakt med bostadsförmedlingar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Alla bekräftar att hyresvärdarna i de allra festa fall inte håller visningar nu och att man inte får det underlag som man skulle vilja för att de köande ska kunna veta vad de säger ja eller nej till, som till exempel bilder eller filmer.
– Det blir ibland lite bristfälligt material att ta beslut på. Så är det. De är frustrerade och tycker att ”om jag nu har sju, tio år i kötid då vill jag verkligen veta vad det är för lägenhet som jag lägger de här kö-poängen på”. Vi har väldigt stor förståelse för hur viktigt det här är, säger Mats Ekblad, Boplats Göteborg.
Trots att bostadsförmedlarna har ständiga samtal och möten med fastighetsbolagen för att driva på frågan, finns det flera problem.
– Vi kan inte ställa några krav på hyresvärdarna, utan vi förmedlar ju allmännyttans lägenheter. Det är ju ett uppdrag från kommunfullmäktige. Det gör vi oavsett vad vi får för material. Det är upp till hyresvärden vilken kvalitet man vill ha på sin annons. Vi kan bara berätta för dem att om de lägger ut bristfälligt material kommer det ta lång tid att hyra ut den och hyresgästerna kommer inte bli särskilt nöjda. Det vet vi, berättar Mats Ekblad.
I Malmö ligger snittväntetiderna runt 4,5 år, i Göteborg väntar man i snitt runt 6,5 år och i Stockholm mellan 8 och 10 år. Det är inte helt ovanligt med lägenheter som har uppåt 15 år i kötid. Det är flera som väntat länge men som nu inte vågar tacka ja till ett boende de aldrig besökt.
Sara Elfström på Stockholms bostadsförmedling pratar dagligen med köande i telefon. Hon berättar att hon ofta möter frustration kring dåliga planritningar och att de helt enkelt inte vet hur lägenheten ser ut. Att flera känner sig tvungna att säga nej. Samma mönster beskriver man i Göteborg.
Ett av alla de fastighetsbolag som får hyresgäster via bostadsförmedlingen i Stockholm är kommunala Svenska Bostäder.
Emil Westerdal förklarar att det finns flera skäl till att det inte levereras mer information.
– Problemet är om hyresgästen inte vill ta foton eller film i sin lägenhet. Sen är det en knepig situation att göra det valet utifrån att inte vara fysiskt på plats.
Men för Axel Malmcrona slutade det hela med något av en vinstlott.
– Egentligen bara en känsla av att det var väldigt fint överallt. Jag tänkte ”jaha ska jag få bo här?” Det känns vuxet.