
Alkohol förbjuds när smittan ökar
Coronasmittan ökar exponentiellt i Sydafrika och flera restriktioner återinförs nu, bland annat förbudet att sälja alkohol. Tanken är att detta ska minska våldet i landet och därmed också trycket på sjukvården.
– Stormen är över oss. Vi registrerar 500 nya fall av corona varje timme, säger president Cyril Ramaphosa i sitt senaste tal till nationen.
Sydafrika är det land i Afrika som hittills drabbats värst av pandemin med över en kvarts miljon smittade och drygt 4 000 döda – i en befolkning på 58 miljoner.
För att sjukvården ska klara ”coronastormen”, som presidenten nu kallar smittan – och som nu har sitt epicentrum kring landets största stad Johannesburg – så införs återigen ett nattligt utegångsförbud för att minska trafikskador och förbudet att sälja alkohol, för att minska på våldet. Målet är att lätta på trycket på den redan överbelastade sjukvården.
Både utegångsförbud och alkoholförbud gällde under den flera månader långa och totala nedstängningen av landet, som successivt lättats den senaste tiden, för att gynna ekonomin.
Under nedstängningen i Sydafrika har våld mot kvinnor och barn ökat markant, vilket president Ramaphosa beskrivit som en parallell pandemi – och under de senaste veckorna när alkohol återigen börjat säljas, har våldet ökat och flera kvinnor och barn mördats i hemmet.
Men att coronasmittan nu skulle vara den värsta stormen under landets demokratiska tid, som presidenten säger – det håller Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, inte med om.
– Absolut inte.
Hon forskar just nu på hälsoeffekterna av själva nedstängningen av samhället i Sydafrika och menar att exempelvis aids fortfarande är ett mycket värre oväder för landet än covid-19:
– Antalet smittade är en följd av hur många man testat och de har testat väldigt intensivt.
– Dubbelt så många personer dör varje dag i aids än vad som dör i covid-19, bara de senaste veckorna. Ser man till antalet dödsfall är det väldigt lågt jämfört med vad de flesta människor dör av i Sydafrika.