Lund

Här testas fallvänlig asfalt

1:59 min

I Lund pågår ett test med fallvänlig asfalt. Beläggningen innehåller förutom råolja och stenkross även gummi. Målet är att minska skadorna på gående och cyklister.

– På vanlig asfalt finns risk för skador redan vid ett fall från 20 centimeter. Den här asfalten har en kritisk fallhöjd på en meter, säger projektledaren Carl Zide.

Den fallvänliga asfalten är alltså mjukare än vanlig asfalt men hårdare än de gummiplattor som finns på exempelvis lekplatser.

En av utmaningarna har varit att få till en beläggning som kan absorbera stötar samtidigt som den inte är för trög att cykla på.

– Vi tror att vi hittat en slags sweet spot, säger Carl Zide.

Projektet är ett samarbete mellan Lunds kommun och flera privata aktörer. Gång- och cykelvägen som nu har fallvänlig asfalt valdes ut eftersom den går förbi både en skola och ett äldreboende.

Men alla kommuninvånare som vill får delta i det forskningsprojekt där fallskador och upplevd komfort nu ska dokumenteras under två år.

– Vi kommer framförallt testa att asfalten verkligen är så mjuk som vi hoppas. Men också hållbarheten. Asfalten måste ha samma egenskaper om några år, säger Carl Zide.

Hur det känns att ramla på den fallvänliga asfalten hör du i klippet ovan.