Säsongsarbetare

Nu börjar bärsäsongen – utan bärplockare

2:03 min

I helgen väntas hjortronen vara mogna för plockning i stora delar av norra Sverige. Men nästan inga av de över 5000 thailändare som förra sommaren plockade bär i Sverige väntas komma hit.

Både polisen och bärföretagarna varnas för att bristen på bärplockare kan leda till oseriösa arbetsvillkor och i värsta fall människohandel.

– Det är svårare att ta sig hit, framförallt kan det vara svårare att ta sig hem. Vi vet att många länder har restriktioner om man har vistats i Sverige. Det gör också att det kan vara mer sårbart att bli utnyttjad då det inte riktigt är ett normalläge, säger Karin Markaberg som arbetar mot människohandel på polisen i Region Nord .

Enligt polisen kan bristen på ordinarie personal i branscher som lantbruk, skogsbruk och bärnäring leda till fler ärenden gällande människohandel för tvångsarbete och människoexploatering, då oseriösa företag erbjuder rekrytering av personal.

Det larmade polisen om tidigare i sommar.

– Det fanns en tid när man kunde utnyttja stora mängder människor som man organiserade och tog in till Sverige. Det vill vi absolut inte se igen, säger Ulf Hagner är vd för ett bärföretag i Stöde utanför Sundsvall.

Om det ska finnas svenska bär i sylten senare i år måste någon fylla thailändarnas skor. I Norrbotten hoppas ett företag på bärplockarhjälp från Finland.

Ulf Hagner sätter sitt hopp till friplockarna. 

– Vi hoppas ju verkligen att lokalbefolkningen på svenska landsbygden och i städerna också, åker ut och plockar bär och säljer in, säger Ulf Hagner.

Men situationen i sommar öppnar också upp för andra, oseriösa aktörer.

Karin Markaberg på polisregion nord varnar till vaksamhet.

– Vi är också naturligtvis beroende av allmänheten och särskilt seriösa företagare. Oftast är det de som har bäst koll på konkurrenter som inte sköter sig eller som utnyttjar situationen, säger Karin Markaberg.