Smittorisk

Passagerare kritiserar SAS: Otryggt att planet var nästan fullsatt

1:59 min

Nu hörs kritiska röster från passagerare ombord på SAS-flyg, som rapporterar om nästintill fullbokade plan och slarvande med ansiktsmasker.

Anders Söderström från Stockholm flög med SAS i mitten av juni och upplever att risken för att bli smittad på flyg är stor.

– Jag skulle ju flyga Stockholm – Skellefteå tur- och retur och blev då förvånad över att planet var helt fullsatt. Vi satt tre och tre i stolraderna. Ja, det var ingen bra upplevelse, säger Anders Söderström.

Men att det är fullbokat på flyget är helt okej under coronapandemin, enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

– Vi har valt att följa flygbranschens säkerhetsorganisations riktlinjer. Där är det inget som säger att man inte kan boka upp alla platser, utan det är snarare ett antal andra åtgärder som man ska följa, som vi också gör.

Eftersom ventilationssystemet ombord på flygplan är så pass bra är smittorisken liten, anser Karin Nyman.

– Vi har så kallade HEPA-filter som tar bort 99,8 procent av alla partiklar. Det, tillsammans med att luften i flygplanet inte cirkulerar runt, gör att det är ett väldigt ogynnsamt klimat för den här typen av droppsmitta, säger Karin Nyman.

Men ett bra ventilationssystem räcker inte för att minska coronasmitta ombord på flygplanet, enligt Dan Norbäck, docent i arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet.

– Man vet från tidigare studier när det gäller spridning av tuberkulos och SARS att man kan smitta två rader framför sig och två rader bakom sig. Om man inte har andningsskydd så är det ju, precis som i alla andra situationer när man sitter så trångt, inte speciellt tryggt.

SAS kräver att alla i planet har munskydd, men det verkar många slarva med, enligt passageraren Anders Söderström.

– Alla hade ju inte på dem hela tiden, när de pratade med varandra och sådär. Så en och annan näsa och mun såg man ju när de pratade med varann i olika sällskap, säger han.

SAS tar ändå inte ansvar för hur passagerare ombord använder ansiktsmasker.

– Precis som i övriga samhället i dessa tider så är det ju viktigt att man tar ett eget ansvar, säger Nina Nyman på SAS.