Inför toppmöte

Sánchez till Sverige för att mjuka upp Löfven

1:56 min

Under tisdagen anländer Spaniens premiärminister Pedro Sánchez  till Sverige för att diskutera EU:s räddningspaket till de hårdast drabbade länderna i den pågående coronapandemin.

I helgen är det tänkt att förhandlingarna gällande EU:s långtidsbudget och det stödpaket som ska rädda de länder värst drabbade under coronapandemin ska förhandlas klart.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. 500 miljarder föreslås bli ett bidrag, men Sverige vill att allt ska vara ett lån.

 – Det blir ju så att vi måste ha en mindre budget inom EU när vi har ett stort medlemsland som Storbritannien som lämnat oss. De har ju också varit stora nettobidragsgivare och vi måste rätta mun efter matsäcken, säger Hans Dahlgren, EU-minister.

Spanien är ett av de värst ekonomiskt drabbade länderna och tros tappa elva procent av sin brutto-national-produkt i år.

Flera krav har satts för hur stödpaketet ska kunna användas för att skapa mer arbetstillfällen.

– Vi tycker naturligtvis att vi som är rikare än de flesta andra EU-länder ska göra en rejäl insats men vi tycker också att det är viktigt med investeringar som ger avkastning och som får fart på den europeiska ekonomin, säger Hans Dahlgren.