Sydkinesiska sjön

Kina anklagas för att utnyttja pandemin

1:57 min

Japan och USA kritiserar Kina över hur landet har utnyttjat Coronapandemin för att i smyg ta en allt större kontroll över Sydkinesiska sjön.

Den japanska regeringen skriver i den så kallade "Vita boken", som är Japans årliga försvarsrapport, att Kina utnyttjar situationen när länder i området har fullt upp med att kontrollera coronapandemin och att Kina i smyg skaffar sig herravälde i Sydkinesiska sjön.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade igår att Kinas anspråk på havsområdet är olagligt. Ett uttalande som är det hårdaste som USA har gjort om Kinas krav så här långt.

Japan skriver vidare i försvarsrapporten att Kina sprider falsk information och propaganda både om coronautbrottet och om att man har rätt till områden i havet.

Sedan 2012 har Kina hävdat att man har rätten till cirka 90 procent av Sydkinesiska sjön. Det har mött motstånd från flera länder i området. Det finns stora olje- och gasfyndigheter under havsbotten och havet är dessutom en viktig farled för fraktfartyg och har rika fiskevatten.

Kina har de senaste åren byggt konstgjorda öar på korallrev i Sydkinesiska sjön där man har installerat olika militäranläggningar. Något som har skapat spänning mellan Kina, de omkringliggande länderna och USA.

Pompeo sade att USA står bakom domen vid den Internationella skiljedomstribunalen i Haag som 2016 slog fast att Kina inte har någon historisk rätt till den stora yta av havet som man göra anspråk på. Ett utslag som Kina inte bryr sig om.

Ordkriget mellan Kina och USA om Sydkinesiska sjön är nu starkare än på länge och spänningen mellan länderna har ökat den senaste tiden. USA genomförde nyligen, tillsammans med sina allierade i området, en stor marin övning där två amerikanska hangarfartyg deltog. Samtidigt genomförde Kina en stor övning i närheten.

Kina tillbaka visar kritiken från Japan och USA. Kina säger att USA måste respektera de ansträngningar som länderna i regionen gör för att skapa fred och stabilitet i Sydkinesiska sjön och att sluta med sina försök att störa och sabotera den regionala freden och stabiliteten.