Man dömd för trippelmord

Första federala avrättningen på 17 år i USA

2:01 min

I USA avrättades i dag Daniel Lee – den första federala avrättningen på 17 år. Högsta domstolen beslutade inatt att den nationella avrättningen kunde genomföras

Den 47-åriga Lee fälldes redan 1996 för mordet på tre personer i en familj, varav ett barn, i delstaten Arkansas. Han har sedan dess suttit fängslad i avvaktan på att dödsdomen skulle verkställas.

In i det sista pågick försök att skjuta upp avrättningen, men Högsta Domstolen slog fast att de lägre juridiska instanser som så sent som igår försökte stoppa processen inte hade presenterat några nya uppgifter som motiverade att avrättningen skulle skjutas upp.

Den juridiska striden som pågått i åratal handlar främst om avrättningsmetoden, giftinjektioner av en viss typ, och det här striden är också en huvudorsak till att det inte genomförts några federala avrättningar på 17 år.

De är över huvud taget ovanliga – sedan 80-talet har det fram till nu bara skett tre gånger - sammanlagt sitter drygt 60 interner som dömts till döden i federala rättegångar och väntar på att deras domar ska verkställas.

Det är bara vissa brottmål som avgörs på federal, det vill säga nationell nivå, det gäller bland annat terrorbrott och, som i det här fallet, extremt grova våldsbrott.
Övriga avgörs på delstatlig nivå och där sitter fler än 2500 dödsdömda – hittills i år har sju avrättningar genomförts i delstaterna.

Det är Trumpadministrationen som beslutat att de federala avrättningarna ska återupptas igen, och fler är att vänta den närmaste tiden. Kritikerna menar att Trump vill använda åtgärden som ett bevis för handlingskraft i frågan om brott och straff i valrörelsen.

Trump, som är anhängare till dödsstraff sedan länge, säger själv att det att det är viktigt att de anhöriga till offren får upprättelse.
Opinionsmätningar från senare år från institutet Gallup visar att en liten majoritet i USA stöder dödsstraffet, men andelen minskar.