Återhämtningspaket

Sverige kan få skulden om EU missar uppgörelse

1:57 min

Vid tiotiden i kväll landar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i Stockholm för ett möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven på Harpsund. Och pressen ökar nu på Sverige inför EU:s toppmöte senare i veckan då EU:s ledare ska försöka enas om ett återhämtningpaket efter coronapandemin.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är just nu på charmoffensiv i Europa. I dag träffar han Tyskands förbundskansler Angela Merkel i Berlin och i går var han i Haag i Nederländerna.

Den holländske premiärministern Mark Rutte är den inofficielle ledaren för de som kallas de fyras gäng – eller den sparsamma fyran – där även Sverige, Österrike och Danmark ingår som vill banta ned EU:s räddningspaket på sammanlagt 8 000 miljarder svenska kronor som ska gå till de hårdast drabbade länderna i EU.

Spanien har stöd av en majoritet av EU-länderna inklusive Tyskland och Frankrike som vill att EU lånar upp pengar gemensamt på kapitalmarknaden och delar ut som bidrag till drabbade länder för att få igång återhämtningen. Medan de sparsamma bara vill ge lån.

Men i går kväll drabbades de fyra sparsamma av ett bakslag när Angela Merkel förklarade att Tyskland inte tanker acceptera några nedskärningar.

– Det är en extraordinär situation, och det krävs ett kraftfullt stödpaket och jag tänker inte gå med på att det urvattnas, sa Merkel på en pressträff tillsammans med Italiens premiärminister Guiseppe Conte.

Budskapet var riktat direkt till Sverige och de andra sparsamma som riskerar att få skulden om det inte blir nån uppgörelse senare i veckan.

Men än finns det tid. Både Spaniens Pedro Sánchez och Sveriges Stefan Löfven reser i veckan till Paris för att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron. In i det sista fortsätter alltså de informella förhandlingarna inför toppmötet.