Läget med coronasmittan blir bättre, men alla måste fortsätta ta ansvar

4:09 min

Läget med coronasmittan i Sverige fortsätter att bli bättre. Men smittan sprids fortfarande, och alla människor måste hjälpa till så att ännu färre smittas och dör. Det säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Antal människor som blir svårt sjuka av coronaviruset fortsätter att minska i Sverige. Och av de personer som nu testas är färre smittade jämfört med tidigare. Det sa Folkhälsomyndigheten på en presskonferens idag.

I början av juni började man göra många fler coronatester i Sverige. Då upptäcktes fler smittade personer som bara hade milda symtom. Antalet bekräftat smittade personer ökade mycket under några veckor. Men antalet som var svårt sjuka av coronaviruset ökade inte. Det har minskat sedan i april. Och det fortsätter att minska.

Nu upptäcks också allt färre smittade personer, trots att många fler personer testas. Nu testas ungefär 80 000 personer i veckan. Förra veckan var ungefär 6 procent av dessa personer smittade. Två veckor tidigare var det ungefär 12 procent.

Antalet personer som behöver intensivvård har minskat sedan i början av april. Just nu vårdas 85 patienter som har covid19 med intensivvård. Det är också färre som dör varje dag. Totalt har nu 5545 coronasmittade personer dött i Sverige.

Karin Tegmark Wisell är en chef på Folkhälsomyndigheten. Hon säger att det går åt rätt håll i Sverige. Färre smittas, färre blir allvarligt sjuka och färre dör. Men det är långt kvar tills det är slut. Och alla måste hjälpas åt för att det ska minska ännu mer, säger Karin Tegmark Wisell.

– Vi har omfattande provtagning men vi ser ändå att rapporterade fall minskar. Vi ser att IVA-fall minskar. Vi ser att dödsfall minskar. Men vi blir inte av med det. Utan vi har fortfarande en alldeles för hög sjuklighet i landet. Och vi måste alla bistå nu till att få ner det absolut sista, och inte få en ny topp av smitta, säger Karin Tegmark Wisell.

Det är viktigt att alla fortsätter att ta ansvar, säger Karin Tegmark Wisell. Träffa inte många människor, håll avstånd till andra, tvätta händerna noga och stanna hemma om du känner dig lite sjuk. Hon påminner också om man ska ta extra ansvar om man reser nu. Man ska helst inte åka kollektivtrafik där man inte kan boka plats. Som tunnelbana, spårvagn och stadsbussar. Man ska inte umgås med nya människor, och man ska inte gå till platser med mycket folk och trängsel.

Alla måste göra vad de kan för att smittan ska minska ännu mer, säger Karin Tegmark Wisell.

– Så det är otroligt viktigt att alla nu gör sitt för att fortsatt bromsa smittan och bli av med den sista smittspridningen i landet, Karin Tegmark Wisell.