Diagnosen OCD

Personer med tvångstankar mår sämre nu i corona-tider

3:01 min
  • De med OCD har tvångstankar och gör tvångshandlingar som de mår dåligt av.
  • OCD-förbunder har undersökt hur deras medlemmar mår i corona-tider.
  • Mer än hälften svarade att de mår sämre.

För dem som lider av OCD, alltså tvångstankar och tvångshandlingar, har det blivit värre nu i corona-tider. Det visar en undersökning som OCD-förbundet har gjort.

Vi hör Beatrice Olsson Raksuthee:
 – Det är den här rädslan, att smitta andra, att själv vara smittad, den ekonomiska biten, förlora jobbet, etc etc, sjukdom, Det är fruktansvärt för många just nu.

Beatrice Olsson Raksuthee har OCD och hon är även medlem i OCD-förbundets lokalförening i Uppsala.

För mycket tvättande

Har man OCD så har man oftast både tvångstankar och tvångshandlingar som är jobbiga och kan ge ångest. Tvångshandlingar kan vara att man tvättar händerna väldigt ofta, eller att man kollar att spisen är avstängd, fast man precis kollade.

Hälften av dem med egen diagnos säger alltså att deras OCD-besvär blivit värre nu under corona-krisen.

I undersökningen som förbundet har gjort svarade 342 personer, de flesta har OCD och resten är anhöriga. Omkring två tredjedelar av dem som svarat säger att deras känsla av stress och irritation har ökat och mer än hälften är mer ledsna och deprimerade.

Men också de anhöriga drabbas mer, visar undersökningen. Nästan häften av de anhöriga säger att de behöver lägga mer tid och energi på att stötta personen med diagnosen.

Tvättar matvoror med klorin-lösning

Så här skrev en person i undersökningen:

"Tvättar mig så vansinnigt mycket. Första veckan gick det åt fyra flaskor flytande tvål i veckan. Får också noja på att jag fått corona på läpparna och måste torka munnen på papper.

Har en toarulle intill mig som jag torkar munnen på typ jämt. Går åt en-två rullar per dag bara till detta.

Har två kompisar som hjälper med handling. När de levererar varor utanför min
dörr börjar processen:
Handskar på, hålla andan, öppna dörren, ta in kassarna, ställa på golvet i köket, sen torka av alla varor utanpå extremt noggrant med stark klorin-lösning innan det kommer in i kyl. Tar över en timme och stressnivån är skyhög."

Inte lika jobbigt för en del

Men för andra är besvären inte lika jobbiga:
"Lugnare än vanligt då situationen i verkligheten för en gångs skull överens-stämmer med min inre känsla. Många av mina tvångsritualer är nu rekommenderade att utföra"