Varning för bubbla

Är Teslas uppgång överdriven?

2:01 min

Elbilsbolaget Teslas aktie har gått upp med över 500 procent på ett år. Nu varnar en del bedömare för att det kan vara en bubbla.

Den 22 juli kommer Teslas kvartalsrapport. Om den visar vinst har Tesla för första gången gått med vinst i ett helt år. Då kan bolaget ingå i det prestigefyllda S & P 500, ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag.

– Ingenting verkar spela någon roll för Teslas anhängare. Aktiepriset verkar inte ha något att göra med grundläggande faktorer.

Så säger en aktieanalytiker i ett amerikanskt nyhetsprogram. Banken JP Morgan menar däremot att Teslaaktien är värd en fjärdedel av dagens pris.

I kommentarsfältet hos banken Avanza diskuterar småsparare aktier. Där kan man läsa kommentarer som: "Jag blir lite mörkrädd när jag läser i Teslaforumet. Tyvärr är det oftast nybörjare som bränner sig som mest när bubblor uppstår."

Teslaktien sjönk med några procent i fredags. Är det en bubbla som spricker? Eller början på något ännu större?

Aktieköparna lockas av att få investera i en miljövänlig produkt, som ... kanske... kan ta över en stor del av den bilindustri som inte varit lika snabb på el-bollen,  med en ung färgstark vd, Elon Musk - som själv eldade på brasan här om dagen, så här:

– Jag är säker på att vi kommer att ha tekniken för helt självkörande bilar som klarar alla förhållanden i år.

Helt säkra, helt självkörande bilar inom ett halvår? I så fall kanske aktien är värd sitt pris.

Claes Hemberg, oberoende ekonom, tidigare sparekonom på Avanza, menar att Tesla kanske kan vara en bra investering på riktigt lång sikt.

– Priset på Tesla har alltid legat många år före verkligheten, sen kanske den känns, om tio år, som om nu börjar den faktiskt leverera vad den faktiskt lovade. Men Elon Musk är en person som lovar mycket, sen får vi se vad han levererar. Jag skulle inte köpa Tesla i dag. Absolut inte. Det är alldeles för dyrt. Jag skulle hellre äga en Tesla än äga aktien.