
Storbanker överraskar i delårsrapporter
Vinsten föll för de två storbankerna Handelsbanken och SEB under det andra kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol. Men det var ändå bättre än vad analytikerna hade väntat sig.
Coronapandemin har märkts tydligt, säger SEB:s vd Johan Torgeby till Ekot.
– Det har påverkat väldigt mycket. Tittar man på det finansiella resultatet kan man se att vi har en förhöjd nivå av förväntade kreditförluster. Det är negativt för framtiden och det är direkt kopplat till en osäkerhet runt effekterna av corona, säger han.
För banken SEB minskade rörelsevinsten med 25 procent jämfört med motsvarande period i fjol och landade på runt 4,5 miljarder kronor.
Det beror bland annat också på miljardboten från Finansinspektionen som bolaget fick på grund av bristande rutiner kring penningtvätt. Banken meddelar nu också att den inte kommer att överklaga det beslutet.
För Handelsbankens del föll vinsten inte lika mycket. Rörelsevinsten minskade med sex procent till fem miljarder kronor för den banken.
Båda resultaten var bättre än väntat, enligt analytikerna.
– Om första kvartalet påverkades av okunskap, vart ska vi? Så har andra kvartalet kännetecknats av att vi har sett en återgång till en något mer normal aktiemarknad. Både aktiebörsen och kreditmarknaden har återhämtat sig ganska mycket, säger Johan Torgeby till Ekot.
När det gäller kreditförluster, kunder som inte kan betala tillbaka lån, skiljer det sig en del mellan de två storbankerna.
För trots coronakrisen var kreditförlusterna de lägsta på många år för Handelsbanken, som redovisar kreditförluster på 97 miljoner kronor för andra kvartalet. Det var drygt 300 miljoner mindre än samma period i fjol och det var också betydligt mindre än väntat.
SEB sätter däremot av 2,7 miljarder kronor för väntade kreditförluster, vilket är en ökning med 2,3 miljarder och också mer än väntat.
– Men det finns en stor portion av uppskattningar och gissningar i det här. Visibilitet på vad som faktiskt kommer att hända är ovanligt låg, säger han.
När det gäller ekonomin framöver så ser Johan Torgeby ljuset i tunneln, men det finns osäkerheter.
– Vi vet att ekonomier och länder öppnar upp och det är positivt. Men nu introducerar vi ytterligare osäkerhet på medellångsikt och det är det med andra vågen. Vad kommer nationer göra om smittspridningen stiger igen? Jag skulle inte vara bekväm med att göra några prognoser med säkerhet, utan vi får följa det här noggrant, säger han till Ekot.