Kritiserad säkerhetslag

Kina inför motsanktioner mot USA

1:47 min

Kina svarar nu på beskedet att USA avslutar de speciella handelsrelationer man haft med Hongkong på grund av den nya säkerhetslagen som införts av Peking.

I ett uttalande säger Kinas utrikesministerium att man kommer införa sanktioner mot Amerikanska företag och personer.

Hongkong kommer att behandlas på samma sätt som Fastlandskina sade USA:s president Donald Trump när han berättade om beslutet som innebär att de speciella förmåner som Hongkong haft med USA nu försvinner.

Beskedet kommer efter att Kina infört en kritiserad säkerhetslag i Hongkong. Regeringen i Peking svarat nu med att man kommer införa sanktioner mot amerikanska företag och individer. I uttalandet säger man också att Trumps beslut att underteckna ordern är ett brott mot normerna för internationella förbindelser och en allvarlig inblandning i Kinas inre angelägenheter.

Beskedet från president Trump är ett sätt att straffa Kina för att landet infört den nya säkerhetslagen i Hongkong. Lagen som i stort sett utraderar den frihet som Hongkongbor har haft i en form av självstyre sedan 1997, när den före detta brittiska kronkolonin lämnades tillbaka till Kina.

I Trumps order ingår också sanktioner som innebär att egendomar i USA spärras för personer som varit med och infört lagen och försvagat demokratiska institutioner i Hongkong.

Att USA:s speciella status för Hongkong nu försvinner betyder att utländska företag som är baserade där nu måste analysera hur de kommer att bli påverkade av beslutet.

Förutom ett center för finansföretag och banker är Hongkong en viktig knutpunkt när det gäller handel med varor från Kina. En stor mängd varor exporteras via Hongkong för att undvika tullar och straffavgifter som USA har på varor från Kina.

Även när den speciella statusen är borta så är Hongkong fortfarande attraktivt för företag att använda för handel. Det som företagen nu måste väga in i sin bedömning om man vill vara kvar i Hongkong är hur viktigt man tycker det är med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Något som den nya säkerhetslagen kraftigt begränsar.

Ett företag som redan har beslutat att flytta från Hongkong är den amerikanska tidningen New York Times som säger att man kommer flytta sin Hongkongredaktion till Sydkorea på grund av de nya säkerhetslagarna som nyligen infördes av Kina.