Pratade i elva minuter

Polens president i samtal med FN – visade sig vara busringning

1:52 min

En talesperson för Polens president Andrzej Duda bekräftar nu att två ryska busringare lyckades kontakta Duda och utge sig för att vara FN:s generalsekreterare António Guterres. I elva minuter talade presidenten med en man som han trodde var Guterres och som gratulerade honom till segern i presidentvalet i söndags.

– Först och främst vill jag gratulera dig till segern, säger mannen som utger sig för att vara FN:s generalsekreterare António Guterres till Andrzej Duda.

– Tack, tack så mycket ers excellens, säger Duda till vem han tror är Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare.

På något sätt lyckades de ökända ryska satirikerna Vladimir Kuznetsov och Aleksey Stolaróv, komma förbi en rad kontrollfunktioner på polska FN-delegationen och kopplades direkt till presidenten Duda.

Under samtalet svarar Duda artigt på hans frågor om landets coronasituaiton, om hans presidentvalskampanj, om relationen till Ukraina och den tidigare ordföranden för det Europeiska rådet, Donald Tusk. Efter elva minuter avslutar de samtalet.

Det är inte första gången prankduon lyckats kontakta kända politiska profiler. De har tidigare varit i kontakt med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Bernie Sanders som försökte bli Demokraternas presidentkandidat inför valet i USA i höst.

Hur de kom fram till Duda ska polska säkerhetsmyndigheter nu utreda. Man ska även titta på om busringningen kan kopplas till den ryska underrättelsetjänsten, rapporterar polska medier.