Snapchat och Tiktok

Populära appar gäckar polisens utredare

2:00 min

Polisen hämtar ut mer information från Facebook och Google än tidigare. Men brottsutredarna har svårt att komma åt nya appar som Tiktok och Snapchat.

Polisens begär ut mer information från de stora teknikföretagen än någonsin.

Förra året begärde man ut uppgifter om drygt tre tusen konton från till exempel Facebook, Instagram och Youtube, enligt Ekots genomgång.

Men det finns plattformar med hundratusentals svenska användare som polisen har svårt att få uppgifter från.

– Ungdomar och andra användare hoppar hejvilt mellan dem här och det kan gå rätt snabbt ibland, säger Bo Norgren, som är handläggare vid polisens nationella it-brottscentrum.

Det kan röra sig om konton på Snapchat, Kik, Discord eller det stora sociala nätverket Tiktok. Ingen av dessa har i dag upprättat samarbeten med polisen, vilket Bo Norgren anser är ett problem.

– Om vi har en brottsutredning där någon har begagnat sig av en viss plattform och vi inte kan få ut uppgifter så segar det ned utredningen.

Att få ut en ip-adress som visar vilken dator som har använts kan i vissa fall dröja ett halvår.

– Den här typen av uppgifter är i allra högsta grad färskvara, säger Bo Norgren.

Ekot granskade under våren hur nätpedofiler använder flera plattformar inom spelvärlden för att komma i kontakt med minderåriga.

Polisen uppger att man inte samarbetar med någon av plattformarna som förekom i granskningen. Två exempel är Discord och Steam.

– Vi tar kontakt med dem ibland och hänvisar till samarbetet vi har med övriga företag. Mycket mer kan vi tyvärr inte göra, säger Bo Norgren.

Ekot har sökt flera av nätplattformarna som ännu inte har upprättat något samarbete med polisen.