Sverige ska börja ta emot kvotflyktingar igen

2:40 min

Kvotflyktingar ska börja komma till Sverige igen. Kvotflyktingar är flyktingar som har blivit utvalda av FN att flytta till ett annat land. Det har tidigare varit stopp i arbetet med kvotflyktingar, på grund av coronapandemin.

Kvotflyktingar är personer som har flytt från sitt land och som behöver särskilt skydd. Förenta Nationerna, FN, bestämmer vilka som är kvotflyktingar. Kvotflyktingarna får resa på ett lagligt sätt till landet som ska ta emot dem. Men coronakrisen har gjort det svårt att resa, på grund av inställda flyg och stopp mot resor. Sverige har inte tagit emot några kvotflyktingar sedan i april. Men i augusti kommer Migrationsverket börja ta hit kvotflyktingar igen.

Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950. Sverige har lovat FN att ta emot 5000 kvotflyktingar i år. Men fram tills nu har bara ungefär 1300 kvotflyktingar kommit hit. De kom hit innan coronapandemin gjorde det svårt att resa. I augusti ska Migrationsverket börja ta hit minst 20 personer. Det är inte säkert att Sverige kommer ta emot 5000 kvotflyktingar innan året är slut.

Kvotflyktingar som är i riskgrupper kommer inte få komma till Sverige just nu. Riskgrupper är till exempel personer som är 70 år och äldre, och personer som har vissa sjukdomar. De som ska komma hit i augusti kommer få göra en hälsokontroll innan de reser. Oskar Ekblad har ansvar för Migrationsverkets arbete med kvotflyktingar. Han säger till Ekot att de anpassar arbetet efter coronapandemin.

– Självklart gör vi detta i ljuset av den pandemi som fortfarande pågår, säger Oskar Ekblad.