Många gripna

Fortsatta ryska protester mot Putin

1:31 min

I halvmiljonstaden Chabarovsk fortsätter protesterna med krav på president Putins avgång och att en lokal guvernör släpps fri. Igår fick de stöd från demonstranter i Moskva, St Petersburg och Voronesj.

– Chabarovsk vi är med er! Moskva och Chabarovsk tillsammans.

Slagord från de betydligt mindre protesterna, som hölls igår kväll i Moskva, St Petersburg och Voronesj. Men som ville alliera sig med de tiotusentals, som gått ut i demonstrationer i fem dagar sex tidszoner bort i Chabarovsk i ryska fjärran Östern.

Grunden för protesterna där är att den lokale guvernören gripits anklagad för mord och försvinnanden i början av 2000. Sergej Furgal greps för en dryg vecka sen och fördes till Moskva.

Sen dess har gigantiska protester hållits i flera städer i Chabarovskregionen. Demonstranterna har fler krav än att guvernören släpps eller åtminstone ställs inför rätta i Chabarovsk. De kräver också president Putins avgång.

Precis samma krav hördes i Moskva, St Petersburg och Voronesj igår. Men här handlar det om missnöje med grundlagsändringen, demonstranterna samlar underskrifter med krav på att beslutet om att ändra i grundlagen ska rivas upp och att Vladimir Putin inte kan väljas igen.

Även i Chabarovsk finns missnöje med grundlagsändringen, regionen hade mycket lågt deltagande i omröstningen i början av juli.

I Moskva greps nära 150 igår under kvällen, bland dem en lokalpolitiker och hennes dotter och flera journalister.

Men i Chabarovsk hyllas polisen för att den inte ingriper alls, istället delar poliserna ut ansiktsmasker.

– Tack till polisen, skanderade demonstranterna i Chabarovsk.

För makthavarna i Kreml är de omfattande protesterna besvärande, Putins sändebud har skickats till Chabarovsk, men det har hittills inte haft någon annan effekt än att borgmästaren i Chabarovsk offentligt tagit avstånd från protesterna. Någon ny guvernör har inte heller utsetts än.