EU-domstolen nekar känslig dataöverföring till USA

1:38 min

EU-domstolen slår fast att USA:s skydd av europeiska personuppgifter är otillräckligt. Aktivisten Max Schrems får därmed rätt igen.

För andra gången har den österrikiska aktivisten Max Schrems lyckats få EU att ogiltigförklara dataöverföringen mellan Europa och USA.

Domen kretsar kring personuppgifter som européer lämnar ifrån sig om sina intressen, vänner och vad de själva skriver på plattformar som Facebook och YouTube.

EU-domstolen anger att USA:s övervakningslagar är för långtgående för att utgöra ett tillräckligt skydd.

Därmed häver man den uppgörelse som har varit på plats i över fyra år.

Fler än 5 000 företag sägs använda sig av det skrotade regelverket och domen kan innebära att såväl teknikjättar som mindre företag får flytta sin datahantering till Europa.

Det skulle också kunna bana väg för europeiska konkurrenter till de stora sociala medieplattformarna.

EU-domstolen säger att de regler som just Facebook använder sig av för att överföra data är rimliga. Men då måste Facebook visa att USA lever upp till EU:s nivå av dataskydd, något som nu kan bli svårt.

Kritiker menar att domen kan skada handelsrelationerna mellan USA och EU och att länder som Kina är ett betydligt större övervakningshot.

En del europeiska teknikföretag menar att de måste flytta sin verksamhet någon annanstans om EU:s personuppgiftsregler blir för stränga.

– Det viktigaste är att EU-domstolen ännu en gång slår fast att övervakningslagarna i USA inte är kompatibla med det skydd för personuppgifter som vi har enligt europeisk lagstiftning, säger Peter Michanek, som är ordförande för Föreningen för digitala fri- och rättigheter.