Mälaren

Satelliter hjälper dig hitta fräschaste badplatsen

1:58 min

Från och med i sommar används satelliter för att bedöma risken för algblomning i Mälaren. Den som vill kan kolla läget vid sin badplats med en app i mobilen.

Nio kommuner och vattenvårdsförbund runt Mälaren deltar i testet, bland annat Uppsala, Eskilstuna och Huddinge.

– Det är för att vi har stora problem med algblomning, helt enkelt. Vänern och Vättern har också varit med i det här testprojektet, men de har inte samma problem med algblomning, framför allt inte Vättern då, säger Ingrid Hägermark, förbundschef på Mälarens vattenvårdsförbund. 

– Under sommaren brukar jag få diverse samtal från privatpersoner som hör av sig och undrar och de ringer även till många miljökontor runt om Mälaren och frågar om det går att bada och sådär, så vi har ju sett behovet, säger Ingrid Hägermark.

Satellitövervakning av algblomning i våra hav finns sedan länge, men nu handlar det alltså om insjöar. Resultaten kan invånare ta del av via en app med information om läget vid badplatser, och kommuner kan få varningar när algnivån stiger i vattentäkter.

– Nu så använder vi de här bilderna som går varje dygn och när det är molnfritt så får man fin signal och kan se, säger Ingrid Hägermark.

Försöket är en fortsättning på ett flerårigt EU-finansierat forskningsprojekt där landets största sjöar ingått. Forskarna har jämfört satellitbilder med resultatet från vattenprover för att se vad man kan läsa ut av vattnets färgskiftningar på bilderna. 

– Det här är ju ett stort hopp jämfört med den övervakning vi har i dag där man på elva platser tar prover ungefär en gång i månaden, säger Ingrid Hägermark.

– Det man får på de proverna är ju en exakt analys av vilka arter som förekommer och mängder och så, så jag skulle säga att kombinationen av de här två mätmetoderna är väldigt bra. Jag hoppas på att det ska ge en hel del, säger Ingrid Hägermark.

Hon hoppas senare kunna utveckla verksamheten med noggrannare bilder och fler sjöar.

Klicka på ”Visa alla bilder” för att se en karta över algblomningen i Mälaren.