Coronarestriktioner

Max 50 besökare - ändå är biosalongerna oftast inte fulla

2:01 min

I våras stängde de flesta av landets biografer till följd av coronapandemin. När de nu öppnar igen är frågan hur många som vill ta sig till biosalongen.

Monica Carlson var en av de som i onsdags hängde på låset när Filmstaden öppnade sin biograf i Jönköping, efter att ha haft stängt sen i mars.

– Det är jättekul att man kan gå på bio här igen!

För Monica Carlson är det viktigt att kunna gå till en biograf.

– Det är kul att se film på tv också men när man är i biosalongen kan man stänga ute allt annat och ägna sig helt åt att gå in i filmen, säger hon.

Filmstaden har öppnat bit för bit sedan veckan efter midsommar, och 22 juli är planen att ha öppet minst en biograf per stad.

Helena Eklund är commercial director på Filmstaden och berättar att man tar in max 50 personer per salong. Vecka 28, när biografer var öppna i Malmö, Västerås, Göteborg och Stockholm, kunde man se en sjuttioprocentig beläggning.

– Och 35 procent av föreställningarna var faktiskt utsålda då. Med restriktioner ska jag säga.

I april stängde Svenska Bio, Sveriges näst största biografkedja, alla sina biografer i 35 städer - förutom Victoria i Stockholm, som haft öppet hela tiden med gällande restriktioner.

Där beräknar Peter Fornstam, VD för Svenska Bio, att de haft ca 2000 besökare i veckan - vanligtvis brukar den siffran ligga på 5000. Och ett par gånger har visningarna varit utsålda.

Att varken Svenska Bio eller Filmstaden lyckas fylla sina coronaanpassade salonger oftare tror Peter Fornstam, som även är ordförande i sveriges Biografägareförbund, beror mycket på utbudet.

– Att det inte blir fullt beror först och främst på att vi ännu inte fått några breda, stora filmer. De har ju skjutits på, säger han.

Den sista juli kommer alla Svenska Bios salonger ha öppnat igen.