Intervju med Ekot

Kinas Hongkong-politik: Ett värsta scenario

1:59 min

Det fanns en oro för att Kina skulle inskränka fri- och rättigheter i Hongkong redan när Storbritannien lämnade över Hongkong 1997, säger den tidigare brittiska utrikesministern Malcolm Rifkind i en exklusiv intervju med Ekot.
– Det här var ett värsta scenario, säger han.

– På min sista resa under förhandlingarna åkte jag först till Hongkong på väg mot Peking, berättar den konservativa politikern Malcolm Rifkind.

Han har en lång karriär bakom sig med flera ministerposter. Men det som framförallt är relevant i det här sammanhanget är att han var Storbritanniens utrikesminister 1995 till maj 1997, precis innan den då brittiska kolonin Hongkong lämnades över till Kina.

– Och i Hongkong sa de politiska ledarna ”vår viktigaste frihet är att försvara är The rule of law”.

De ville att Kina skulle respektera domstolarnas självständighet. Att Hongkong skulle förbli en rättsstat där också regeringen måste rätta sig efter domslut, säger Malcolm Rifkind.

– Jag sa att jag skulle framföra det. Men i Peking svarade den kinesiska utrikesministern:  ”Mr Rifkind du behöver inte oroa dig, vi i Kina tror också på The rule of law, folket måste följa lagen!”

Malcolm Rifkind bryter ut i skratt medan han berättar hur han förklarade att poängen med en rättsstat är att det inte bara är befolkningen som ska följa lagen utan också regeringen.

– Han varken höll med mig eller förstod vad jag pratade om, säger Malcolm Rifkind.

Idag känns det meningsutbytet minst lika aktuellt med tanke på att Kinas nya säkerhetslag befaras hota just oberoendet hos domstolarna i Hongkong.

Så med tanke på vad som hänt, var ni naiva under förhandlingarna med Kina?

– Vi hade inget val. Vi kunde inte låta bli att lämna över Hongkong utan att bryta mot internationell lag. Eftersom det inte var aktuellt hade vi begränsade påtryckningsmedel, säger Malcolm Rifkind.

Förenklat så hade Storbritannien ett arrendeavtal som löpte ut 1997, och som Kina inte var det minsta intresserat av att förlänga.

Principen ”ett land, två system” där Hongkongs fri- och rättigheter skulle respekteras blev lösningen. Det här förband sig Kina att respektera i minst 50 år.
Det gick också ganska bra tills för några år sen, tycker Malcolm Rifkind. Så frågan är vad som sen förändrades?

– Vi hade hoppats att Kina skulle förändras under de här 50 åren, gå mot att bli en liberal demokrati. Men tråkigt nog har det blivit tvärt om, säger Malcolm Rifkind.

Den tidigare brittiska utrikesministern menar att det i mycket beror på Kinas nuvarande president Xi Jinping. När Kinas ekonomi har växt har också Kinas makt växt och Xi Jinping utnyttjar det på ett ansvarslöst auktoritärt sätt, tycker Malcolm Rifkind.

Han menar att det också haft direkt påverkan på den brittiska regeringens beslut nyligen om att utesluta den kinesiska telekomjätten Huawei från utbyggnaden av Storbritanniens 5G-nät.

– Det handlar inte längre om enbart Huawei som företag beter sig korrekt. Det handlar om att Huawei är en del av det kommunistiska Kina som beter sig på ett mycket skadligt sätt för andra länders säkerhet, enligt Malcolm Rifkind.

Kina å andra sidan har menat att Storbritannien vikt ner sig för USA:s krav på sanktioner, och tycker inte att man gjort något fel. Varken gällande företaget Huawei eller den nya säkerhetslagen i Hongkong.

Kinas syn på det hela är att Storbritannien försöker lägga sig i interna kinesiska frågor.

Så vad händer nu?

– Vi kan inte tvinga Kina till något, så vi måste identifiera vilka påtryckningsmedel vi ändå har, säger Malcolm Rifkind.

När det gäller Hongkong har Storbritannien också erbjudit Hongkongbor som bodde i Hongkong vid överlämnandet 1997 uppehållstillstånd och en möjlighet att bli brittiska medborgare.

– Som tidigare kolonialmakt har vi ett större ansvar än något annat land.

Vad som kommer hända med Hongkong beror på hur Kina väljer att använda den nya lagen, tror Malcolm Rifkind. Och han varnar för ett scenario.

– Visst Kina kan kontrollera Hongkong, men om man inte är försiktig kommer det inte vara värt att kontrollera.

De finansiella institutionerna kan gradvis komma att flytta till andra länder, vilket också Hongkongbor lär göra, enligt Malcolm Rifkind.

– Det som i så fall finns kvar för Kinas regering kommer vara ödemark, säger den tidigare brittiska utrikesministern.