Asien

Kraftiga regnen ger förödande konsekvenser

1:41 min

Skadorna efter de årliga monsunregnen i södra och östra Asien som på många platser är värre än på flera decennier, fortsätter att öka. Bara i den indiska delstaten Assam är nu över två miljoner människor i tusentals byar drabbade av översvämningar.

De kraftiga regnen kommer varje år, men den här gången är intensiteten kraftigare, regnmängderna större och konsekvenserna förödande. Det gäller i Kina, i Nepal, i Indien.

Överallt försvårar risken för virussmitta förhållandena för evakuerade och för hemlösa. I den indiska delstaten Assam på randen till Himalaya, i nordöstra delen av landet, har hundratals tillfälliga hjälpläger byggts upp och där har runt 50 personer drunknat eller fallit offer för jordskred längs vattensjuka sluttningar.

Antalet människor som bara i den delstaten drabbats av översvämningarna uppskattas till omkring två miljoner. Indien har satsat mycket på att försöka förebygga naturkatastrofer som de här, men klimatförändringar riskerar försvåra den kampen ytterligare.

Vattenmassorna slår även hårt mot djurlivet. BBC rapporterar om hur tigrar och noshörningar i just Assam söker sig närmare byar för att nå fast mark, men också om hur många djur även har drunknat.

Samtidigt är delstaten alltså bara ett område i södra och östra Asien som drabbats. I Nepal har minst 120 personer omkommit de senaste veckorna till följd av skyfallen. Och som Ekot tidigare rapporterat svämmar hundratals floder i Kina över sina breddar och där har omkring 38 miljoner människor evakuerats.