Låst läge när Löfven träffade Macron

1:57 min

I går tog statsminister Stefan Löfven emot Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. I dag åkte han själv till Paris för möte med Emmanuel Macron, för fortsatta samtal om EU:s ekonomiska stöd efter coronapandemin.

Men inte heller den franske presidenten har fått sparsamma Löfven att mjukna, rapporterar vår korrespondent.

Till smattrande kameror tog en leende Emmanuel Macron emot Stefan Löfven i Élyséepalatset. De traditionella handskakningarna framför kamerorna uteblev på grund av corona, men statsministern fick i alla fall en klapp på ryggen av den franske presidenten.

Mötet mellan Löfven och Macron är en del av den skytteltrafik kors och tvärs över Europa som EU:s stats- och regeringschefer ägnat sig åt de senaste veckorna, i jakten på en uppgörelse unionens budget och återhämtningspaket efter coronapandemin.

Frankrike och Sverige har helt olika syn på hur EU gemensamt ska lyfta sig ur den ekonomiska kris som utbrottet orsakat.

Macron vill se en stor budget och omfattande stöd i form av bidrag till coronadrabbade länder. Löfven vill hålla nere budgeten, och därmed den svenska EU-avgiften, och bara ge lån och inga bidrag.

Mötet med Macron har inte fått Sveriges statsminister att ändra hållning. Så här sade Stefan Löfven i ett möte i Riksdagens EU-nämnd efter träffen i Paris:

– Till att börja med är fördelningen för stor och fördelningen mellan lån och bidrag som i kommissionens förslag. Vi är fortsatt kritiska till att så mycket som 500 miljarder euro ska lånas upp av EU för att sen delas ut i bidrag. En bättre ordning vore att låna ut pengar till de medlemsstater som behöver hjälp.

Efter mötet i Paris åker Stefan Löfven hit till Bryssel för toppmöte som börjar imorgon bitti. Det är det första fysiska mötet mellan stats- och regeringscheferna sedan pandemin bröt ut.

Att de träffas fysiskt är en förutsättning för att ha en chans att nå en uppgörelse. Men in i det sista är medlemsländerna splittrade i flera avgörande frågor som storlek på budget och stöd, om relationen mellan bidrag och lån och villkor för stödet.

Löfven är osäker på om det kommer gå att nå enighet på helgens toppmöte.