EU-toppmöte

Löfven: Vi kan inte skuldsätta kommande generationer

1:58 min

EU:s toppmöte är nu igång i Bryssel. Tuffa förhandlingar väntar om EU:s budget och mångmiljardstöd till coronadrabbade länder. Lyssnar man på vad de olika ledarna sa när de gick in på mötet står det klart att åsikterna går brett isär.

Statsminister Stefan Löfven propagerar alltjämt för lån och inte bidrag till coronakrisande-länder.

– Vi ska inte skuldsätta kommande generationer med hundratals miljarder kronor. Därför tycker vi det är bättre att hjälpa länder med lån till bra villkor istället för bidrag.

Stefan Löfven syftar på de nästan 5 200 miljarder kronor i lånade pengar som man enligt liggande förslag ska ge som bidrag till länder som drabbats hårdast av pandemin, vilket enligt regeringen skulle innebära en kostnad för Sverige på 190 miljarder kronor fördelat på 30 år, en kostnad som kommer ovanpå den ordinarie EU-avgiften.

Grekland som är i stort behov av stöd kontrar med att Löfven och de andra ledarna måste se till hela bilden. Stort stöd och bidrag behövs för att möta den djupaste krisen sedan andra världskrisen säger premiärminister Mitsotakis.

– Vi möter den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget, säger Mitsotakis.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš kritiserar i sin tur fördelningen av coronastödet. Han menar att Tjeckien straffas för att de har varit framgångsrika, med relativt hög tillväxt, låg statsskuld och låg arbetslöshet.

– Vi ska inte straffa framgångsrika länder bara för att de är framgångsrika, säger Babiš.
Han är också kritisk till att länder som Sverige föreslås få rabatt på avgiften, och han tycker att för mycket fokus ligger på klimat och för lite på traditionella industrier.

Men det finns också de som är helt nöjda och inte vill ändra i förslaget som ligger på bordet. En av dem är Belgiens premiärminister Sophie Wilmès.
– Vi är väldigt nöjda med förslaget, säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron efterfrågar mer ambition och solidaritet. Medan Tysklands Angela Merkel konstaterar att länderna står långt ifrån varandra.

Mötesledarna Charles Michel tror ändå att en uppgörelse på toppmötet här i Bryssel är möjlig. Men det krävs politiskt mod.
– Även om det är svårt så är jag övertygad att vi kan nå en uppgörelse om vi visar politiskt mod, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel.