SOMMARRECEPT

RECEPT: Sommarkocken Tobias lagar vegansk tapas

Den här veckan bjuder vår sommarkock Tobias Öberg på veganska tapasalternativ.

Kokt kronärtskocka med 2 veganska dippar
Två portioner

Ingredienser:

  • 2 st kronärtskockor  
  • Salt
  • 1 citron
  • 1 burk kikärtor, avrunna (spara spadet)
  • 1 kruka färsk dragon (1 msk torkad dragon fungerar också)
  • salt och peppar. 
  • 1 burk Svarta urkärnade oliver
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Ansa kronärtskockan, skär av ca 3 cm av toppen och ca 3 cm av kvisten, skölj noga i vatten så att eventuell smuts försvinner, koka kronärtskockan i riklig i saltat vatten med citronskivor i.
  2. Koka i 25-45 minuter beroende på storlek, den skall vara mjuk som när man kokar potatis, eller att man kan dra av bladen från kronärtskockan, Lyft upp kronärtskockan ur grytan och låt den ånga av upp och ner en liten stund.
  3. Mixa kikärtor med dragon, salt och peppar till den blir slät, Använd spadet från kikärtorna till att styra konsistensen på purén tills ni tycker den är bra. Smaka av med eventuellt lite citron och mera salt och peppar om det behövs. 
  4. Mixa vitlök och oliver i en matberedare, smaka av med salt peppar och citron. Lägg dipparna i varsin skål, dra loss kronärtskocksbladen och doppa i dippsåserna. 

Saltbakad rotselleri

Ingredienser:

  • 1 st rotselleri
  • Grovsalt

Täck en form med grovsalt, ställ rotsellerin på saltet och baka den i ugnen på 180 grader i ca 1,5-2 timmar, känn med sticka så den är mjuk rak igenom eller med termometer (klar vid 96 grader i kärntemperatur) låt sedan svalna och skala bort skalet från rotsellerin.

Purè på rostad rotselleri

Ingredienser:

  • 1 st rotselleri
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • citron
  • Instruktioner:

Skala och tärna rotsellerin, rosta i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter, lägg den rostade rotsellerin i gryta och häll på olivoljan och vatten så det täcker, sjud alltsammans tills vattnet kokat bort, mixa sedan slät och smaka av med salt, citron och eventuellt citronjuice tills ni tycker den smakar gott.

Rostade nötter

Ingredienser

  • 1 dl Nötter eller fröer efter egen smak. 
  • Salt

Instruktioner:

  1. Rosta i torr panna på medelvärme tills en gyllenbrun färg, salta sedan med flingsalt och låt svalna.

Grönkålschips

Ingredienser:

  • 200 g grönkål
  • 2 msk olja
  • salt

Instruktioner:

  1. Drag bort kålen från stammen, lägg i en bunke och salta samt häll på oljan, blanda runt och lägg sedan på en plåt. Rosta i ugn på 180 grader i ca 10 minuter.
  2. Vänd runt kålen 1 eller 2 gånger under tiden så det rostas jämt över. 


Kikärtsmajonnäs

Ingredienser:

  • Spad från 1 burk kikärtor
  • 3 dl rapsolja
  • Salt
  • Citron

Instruktioner:

  1. Reducera kikärtsspadet till hälften av vätskan återstår, vispa i oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning med till exempel en elvisp, smaka av med salt och citron. 


Falafel på gula ärtor
cirka 10 bollar

Ingredienser:

  • 100 g torkade gula ärtor
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • grönsaksbuljong
  • 0,5 dl färsk hackad persilja
  • 1 kryddmått rökt paprikapulver
  • 1 msk tahini eller jordnötssmör
  • Olja till stekning

Instruktioner:

  1. Blötlägg de torkade ärtorna i 8-12 timmar, hacka lök och vitlök och blanda allt i en matberedare, mixa slät. 
  2. Forma sedan smeten till bollar, (Går lättast med blöta händer eller blöta skedar.
  3. Hetta upp en gryta som är rikligt fylld med olja, (De skall halvfriteras) på medelvärme, vänd falafeln när de fått fin färg på ena sidan och uppnå samma färg på andra sidan. Då är de klara.
  4. Låt torka av på hushållspapper till servering.