Teknik

Hård kamp om att bygga Indiens 5G-nät

1:49 min

Det indiska telekombolaget Reliance Jio meddelade i veckan att man ger sig in i kampen om få bygga Indiens 5G-nätverk. I ryggen har bolaget bland annat miljardinvesteringar från Google och Facebook.

Mukesh Ambani meddelade i veckan att företagets satsning på 5G tillägnas regeringens drive att göra Indien självförsörjande – när Indien nu ska försöka ta sig ur den ekonomiska kris som bland annat coronapandemin orsakat. Mukesh Ambani är Indiens rikaste man och sedan hans företag Reliance Jio lanserade sin 4G-tjänst 2016 har den fått närmare 400 miljoner abonnenter.

Samtidigt har hans konglomerat varit skuldsatt – men inte längre. Efter att en rad företag däribland Facebook och Google på senare tid investerat totalt 16 miljarder dollar är ekonomin i balans. En rad projekt väntar framöver; däribland satsningen på 5G.

– Det handlar om att man från indisk sida vill göra sig oberoende av kinesisk infrastruktur och att man vill bygga upp en egen inhemsk industri inom telekom, säger Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid Lunds universitet.

Frågan är då hur väl rustat Reliance Jio är för att upp 5G-konkurrensen med bland andra Ericsson. Fredrik Tufvesson tror att när det gäller själva kärnnäten som är komplexa och ska hålla över lång tid så blir det svårt, men i de delar som ligger närmare kunden kan Jio bli en spelare.

– Däremot kan det bli annorlunda på en tio-femton års sikt.

Mahesh Uppal är branschanalytiker baserad i Delhi. Även om Indiens regering har agerat protektionistiskt i handelsfrågor tror han inte att det per automatik kommer att gälla landets 5G satsning.

– På kort sikt tror jag inte att regeringen kommer att ha möjlighet att favorisera Jio, säger Mahesh Uppal.