Coronaviruset

Ryssland förnekar hackerattack – presenterar eget vaccin

2:03 min

De diplomatiska förbindelserna mellan Ryssland, Storbritannien, Kanada och USA djupdyker sedan de tre västländerna anklagat Ryssland för att ligga bakom en hackerattack mot vaccinforskning kring coronaviruset.

Samtidigt som Ryssland anklagas ligga bakom en hackerattack mot coronavaccinforskning i väst presenterade Ryssland ett eget vaccintest, som påstås vara klart i augusti.

– Vi kommer producera 30 miljoner vaccindoser i Ryssland i år, vi arbetar med två av våra ryska företag, men också med flera tillverkare i andra länder. Det ryska vaccinet kommer bli först att godkännas på globala marknaden, förklarade Kirill Dmitrijev chef för en rysk investeringsfond tidigare i veckan.

Enligt de ryska uppgifterna har frivilliga låtit sig vaccineras med det ryska vaccinet med goda resultat. Kirill Dmitrijev säger själv att han tagit vaccinet och att det haft effekt.

Två dagar efter den ryska nyheten om ett eget vaccin kom anklagelserna från Storbritannien, USA och Kanada om att en känd rysk hackergrupp kallad APT29 försökt stjäla uppgifter från flera laboratorium i väst, som just nu försöker utveckla ett vaccin mot coronaviruset.

För läkemedelsbolagen handlar det om stora pengar att bli först med ett fungerande vaccin. Industrispionage är inte ovanligt i samband med att nya mediciner ska lanseras.

De ryska hackarna sägs vara kopplade till ryska säkerhetstjänsten och tidigare har de anklagats av Storbritannien för hackerattacker i samband med brittiska valet 2019.

Moskva dementerar alla uppgifter och säger idag att västs anklagelser om att stjäla vaccindata är ett försök att underminera det ryska vaccinet, som precis presenterats.

Enligt investeringsfondens chef kommer ett avtal om tillverkning av det ryska vaccinet och var det ska tillverkas att presenteras senare idag.

Bland ryssar i gemen finns samtidigt en stark skepsis kring ryskproducerade läkemedel. Människor med kroniska sjukdomar eller cancer har berättat om läkemedel utan effekt, av sämre kvalitet eller som är direkt livsfarliga, som de rysktillverkade respiratorerna som började brinna på två sjukhus.