Kritik

Glass kritiseras för att vara kränkande – kan plockas bort

1:42 min

Triumf Glass "Sitting Bull" kan komma att plockas bort ur sortimentet, sedan bilderna på förpackningen kritiserats för att vara stereotypa och kränkande, skriver SVT Väst.

Triumf Glass har fått hård kritik för att glassen Sitting Bulls namn och formgivning skulle vara kränkande och stereotypisk.

Glasstillverkaren har på sociala medier och via sin kundtjänst fått reaktioner på storsäljarens namn och formgivning, och överväger nu att antingen döpa om den, byta utseende på den, eller sluta sälja glassen.

– Jag tror väl att man på 80-talet tänkte oskyldigt och lekfullt indian. Jag antar väl att det är därifrån det kommer ifrån. Då på 80-talet var det ju i alla fall inte fel, men man får väl förändra hela tiden och den kan komma att plockas bort och det kan bli namnbyte eller varumärkesbyte eller vad som egentligen. Vi får göra en utredning till hösten, säger Felix Müntzing, försäljnings- och marknadschef på Triumf Glass, till Ekot.

Glassen började säljas 1983 och har fått sitt namn efter Sitting Bull, som i slutet av 1800-talet var hövding över urfolket sioux i USA.