EU-förhandlingarna

Nytt kompromissförslag väntas i eftermiddag

1:58 min

På EU-toppmötet i Bryssel har man kommit närmare en uppgörelse om unionens budget och det massiva stödpaketet efter coronautbrottet. Sverige och de andra sparsamma länderna har backat och accepterar nu stora bidrag till länder som drabbats hårt av pandemin. Men trots intensiva förhandlingar hela natten har man inte kommit i mål.

Förhandlingarna om budgeten och det stora stödpaketet efter coronapandemin ser ut att gå till historien som ett av de allra längsta EU-toppmötena någonsin.

Efter en lång natt med intensiva förhandlingar är vi nu inne på dag 4. Bilder från mötet visar hur Nederländernas Mark Rutte, som beskrivits som mötets största bromskloss, har kavlat upp skjortärmarna. Statsminister Stefan Löfven har behållit kavajen på.

Den stora stötestenen är alltjämt stödet till coronadrabbade länder och hur mycket av det stödet som ska vara bidrag respektive lån. Men man har tagit betydande steg mot en överenskommelse.

Igår kväll backade till slut Sverige om bidragen. Detsamma gäller de andra sparsamma länderna: Danmark, Nederländerna och Österrike. De sägs nu acceptera bidrag på 375 miljarder euro. Det är betydligt lägre än det tidigare officiella förslaget på 500 miljarder. Men ändå en betydande förflyttning från de sparsamma som inte alls velat ge bidrag utan bara stöd i form av lån.

Den svenska statssekreteraren med ansvar för EU-frågor i regeringen, Paula Carvahlo Olovsson, sitter med i förhandlingarna. Hon säger att den här stora omsvängningen från Sverige var nödvändig för att få igenom svenska krav om att Sverige ska få rabatt på EU-avgiften, om klimatsatsningar och att det ska finnas krav på länder som får stöd lever upp till rättsstatens principer.

– För att vi ska få igenom det här måste vi acceptera en del bidrag men det ska vara en rimlig nivå.

Hon hoppas också att det ska bana väg för en uppgörelse.

– Det hoppas jag verkligen, jag tror det. Men vi får se om det går hela vägen.

Men för länderna i Syd, som är de främsta mottagarna av stödet och för Frankrikes president Emmanual Macron, sägs 400 miljarder vara en helig nedre gräns.

Därför har man ännu inte nått en uppgörelse, trots att parterna förhandlat hela natten. Och även om de skulle enas om coronastödet återstår flera andra frågor att reda ut. Inte minst frågan om rättsstatens principer och om man ska kunna stoppa utbetalningar av EU-medel till länder som anses bryta mot EU:s grundläggande värderingar.

Under tidig morgon beslutades att mötet skulle ta paus till eftermiddagen då EU:s ordförande Charles Michel väntas lägga fram ett nytt kompromissförslag.