Offentliga miljöer

Frankrike inför obligatoriskt munskydd

1:59 min

Från och med i dag är det obligatoriskt att använda munskydd i offentliga miljöer inomhus i Frankrike – och det blir böter för den som inte bär munskydd.

Franska myndigheter ser med oro på den ökade smittspridningen. Smittan ökar mest i områden längs kusterna, framför allt i Bretagne, men även i Akvitanien längre söderut längs Atlantkusten och på franska Rivieran.

Samtliga platser har under coronaepidemins första fas, haft en låg smittspridning. Men nu har semestrarna börjat och kusterna är välbesökta och fler människor på en begränsad yta, innebär ökad smittrisk.

Fransk tv har filmat nattlivet i Cannes. Två killar säger att de tänker allt mindre på coronasmittan. De har just lämnat en bar där det har uppstått spontan dans och ingen bär munskydd trots att det är obligatoriskt.

Men från och med i dag införs böter på 135 euro eller 1400 kronor för den som inte bär munskydd där det är obligatoriskt, det vill säga inomhus, i till exempel butiker, museer, på hotell, teatrar och restauranger.

I juni när restriktionerna lättade och det återigen blev tillåtet att röra sig fritt, så bar de flesta munskydd i städer där smittan haft en stor spridning, som i till exempel Paris, men efter hand, och när sommarvärmen kom, så har många slutat att använda dem.

Här i Frankrike talas det mycket om asymtomatiska personer, alltså de som inte har symptom och som inte vet att de är smittade. Genom att bära munskydd i begränsade rum kan salivdroppar hindras från att nå andra personer.