Iran

Spionanklagad man avrättad i Iran

1:23 min

Iran har idag avrättat en man som anklagats för spioneri. Mannen, som var iransk medborgare, påstås ha spionerat på Iran åt USA och Israel.

Mannen anklagas bland annat för att ha lämnat information om den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack beordrad av presidenten Donald Trump i januari i år.

Spionerianklagelserna ska dock inte ha några direkta kopplingar till dödandet av Soleimani, då mannen greps redan år 2018.

Avrättningen sker efter att Iran igår stoppade en annan planerad avrättning, av tre person som dömts till döden för sin inblandning i höstens stora protester i landet. Dödsdomen mot demonstranterna har utlöst en omfattande kampanj på sociala medier, med flera miljoner inlägg under hashtaggen ”avrätta inte”. Beslutet att stoppa avrättningarna kom efter att en ansökan från de tre männen godtagits av Irans högsta domstol, som nu ska se över fallet på nytt, enligt en av männens advokater.

Idag meddelade även iransk polis att man gripit flera personer som under förra veckan deltog i protester i sydvästra Iran. Iranska säkerhetsstyrkor sattes då in för att skingra protesterna, som ska ha handlat om den ekonomiska situationen i landet.