Fotboll

Kontroversiella mästare i Turkiet: ”En politisk seger”

1:44 min

Under söndagen blev det klart. Basaksehir är mästare i den turkiska fotbollen och det sjätte laget i historien att vinna den turkiska ligan. Men mästarlaget är kontroversiellt.

  • Ekim Caglar är skribent och författare till boken ”Propagandafotboll”. Han menar att många ser Basaksehir – som bildades i sin nuvarande form så sent som 2014 – som ett regeringsprojekt.
  • ”Man har fått en typ av politisk välsignelse från landets allra högsta ledning och president Recep Tayyip Erdogan. Han har sagt att det vore en revolution om den här klubben vinner. Det kan man naturligtvis se i bara sportsliga termer, att det är en uppstickarklubb. Men det är också en klubb som på väldigt många olika sätt också har blivit en symbol för AKP:s sätt (Erdogans parti) att bedriva politik på”, säger Ekim Caglar. 
  • De traditionella storklubbarna (Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas), som alla upplevt tyngre perioder på sistone, är inte precis välkomnande till Basaksehirs lyft mot toppen: ”De ser en klubb utan tradition som har fått väldigt starka finanser på väldigt kort tid. Man ser det här som kontroversiellt och en typ av, i alla fall i miniatyr, politisk seger för Erdogan”, säger Caglar.