Ny forskning

Därför drabbas äldre hårdast av corona

1:27 min

Coronaviruset slår hårdast mot äldre och det kan bero på att låggradiga inflammationer ökar med åldern. Det visar en ny forskning.

– Framförallt har vi tidigare studerat immunförsvaret när vi är sjuka. Men nu är det uppenbart att bara av att bli äldre så förändras immunförsvaret, säger Anna Smed Sörensen, docent i immunologi vid Karolinska Institutet.

Medelåldern för alla som dött till följd av coronaviruset i Sverige är 82 år. Och ungefär så ser det också ut i övriga världen. Nu visar en ny forskningsgenomgång i tidskriften Science att kroppens vävnader och immunförsvar förändras hos fullt friska äldre personer, vilket TT rapporterat om.

Forskningen är viktig för att kunna ge patienter rätt behandling mot covid-19, förklarar docent Anna Smed Sörensen vid Karolinska Instituet.

– Man får inte glömma att det är ett nytt virus och att vi har lärt oss otroligt mycket på bara några månader. En stor del till att äldre är en riskgrupp är att de har andra underliggande sjukdomar men det är inte heller hela förklaringen. Tidskriften Science skriver ju om att det kanske beror på den låggradiga inflammationen som kommer med åldern gör att äldre blir en tydligare riskgrupp, säger hon.

Det engelska fenomenet "inflammaging" är en kombination av orden inflammation och ageing. Begreppet står för fenomenet där äldre drabbas av låggradiga inflammationer och det brukar bli märkbart vid 60-årsåldern.