Kritiserad lag

Storbritannien river upp utlämningsavtal med Hongkong

1:34 min

Storbritannien river upp sitt utlämningsavtal med Hongkong. Anledningen är bland annat den nya säkerhetslag som Kina har infört.

– Utlämningsavtalet slutar omedelbart att gälla, och det på obestämd framtid, sa Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

Beskedet är den senaste i en rad åtgärder som Storbritannien vidtagit efter att Kinas nya säkerhetslag trätt i kraft. En säkerhetslag som befaras hota Hongkongbornas fri- och rättigheter.

Utöver att Storbritanniens utlämningsavtal med Hongkong omedelbart rivs upp, meddelade Storbritanniens utrikesminister i dag också att landet utökar sitt vapenembargo som tidigare gällt Kina till att nu även gälla Hongkong.

– Det här betyder att det inte kan bli tal om någon export från Storbritannien till Hongkong av dödliga vapen eller ammunition, sa Dominic Raab.

Relationen mellan Kina och Storbritannien har blivit allt mer spänd sen Kina antog den nya säkerhetslagen. Storbritannien har exempelvis erbjudit runt tre miljoner Hongkongbor en väg att bli brittiska medborgare, och häromveckan kom beskedet att den kinesiska telekomjätten Huawei utesluts från att delta i uppbyggnaden av Storbritanniens 5G-nät.

Besked som Kina fördömt. Kina har varnat för att man kommer svara med motåtgärder, och säger att Storbritannien lägger sig i interna kinesiska frågor.

Men enligt den brittiska utrikesministern Dominic Raab är hela världes ögon nu på utvecklingen i Hongkong.

– Storbritannien bevakar vad som händer. Hela världen bevakar vad som händer, sa Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.