Såldes 1910

Turkiet kräver tillbaka bronsyxor från Sverige

2:31 min

Turkiet vill att Sverige lämnar tillbaka fyra bronsyxor från bronsåldern som ska ha sitt ursprung i nuvarande Turkiet.

Det är i en officiell begäran till Utrikesdepartementet som Turkiet begär att fyra bronsyxor från bronsåldern med ursprung i det hettitiska riket i nuvarande östra Turkiet ska återlämnas. Yxorna ska ha sålts till Sverige 1910 - efter det att en turkisk lag från 1906 förbjöd försäljning av kulturarvsföremål utomlands.

– Vi anser att försäljningen av de här kulturföremålen var olaglig. Men det är ingen anklagelse mot svenska myndigheter utan snarare mot antikhandlaren som sålde föremålen, säger Hüseyin Özen, andre ambassadsekreterare vid Turkiska ambassaden i Stockholm.

Ärendet behandlas nu av Statens historiska museer. Eftersom ärendet är nytt så finns det inte så mycket att säga om de här specifika föremålen, men enligt Elisabet Regner som är enhetschef för enheten för de arkeologiska samlingarna vid Statens historiska museer finns det en etablerad process för hur Sverige bedömer sådana här krav.

– Generellt kan man säga att man tittar på hur föremålen kommit in i samlingarna om förvärvet har varit lagligt, vad föremålen har för betydelse för samlingen och om de faller inom ramen för de samlingar som museerna har. Det är en lång rad frågor som utreds i ett sådant här ärende, säger Elisabet Regner.

För Turkiets del är begäran om att Sverige ska återlämna de fyra bronsyxorna en del i en större satsning för att spåra och kräva tillbaka kulturföremål till Turkiet.

– Över 4000 objekt har lämnats tillbaka till Turkiet under de senaste 15 åren. Och på samma sätt lämnar Turkiet tillbaka objekt som krävs tillbaka från oss, om det finns relevant information om objekten, säger Hüseyin Özen vid Turkiska ambassaden i Stockholm.